Kategorier
Prylar

Sleepphase alarm clock


Efter att ha suktat en tid efter den här lilla smarta saken gjorde jag idag slag i saken och beställde en sleepphase alarm clock från www.axbo.com.

Misstänker du att kölhalning verkar betydligt trevligare än att behöva gå upp varje morgon? Då kanske den här klockan är något för dig. För mig personligen känns det som om jag aldrig är utvilad trots att jag sover alltid minst sju timmar varje natt. Det är helt enkelt ruskigt segt att gå upp varje morgon och man känner sig som en zombie. Skälet till detta är att man blir väckt i fel sömnfas, alltså när man sover djupt.

Sömnen delas in i fem sömnfaser som upprepas flera gånger under en natts sömn, normalt fyra eller fem gånger. Under natten pendlar sömnen mellan lätt och djup sömn och går då och då in i ett drömtillstånd som kallas REM-sömn. Men vanliga väckarklockor tar inte hänsyn till våra sömnfaser utan de ringer på utsatt tid oavsett om den sovande är i en lätt sömnfas eller långt nere i djupsömnen. Och det är här den här speciella väckarklockan kommer in.

Man ställer in klockan för väckning t.ex mellan 06:30-07:00. Personen tar sedan på sig ett armband som registrerar kroppsrörelser under natten som sänds till själva klockan. Klockan vet på så sätt när det är bäst att väcka personen under den utsatta tidsperioden, vilket är när man sover som ytligast. Resultatet blir att man vaknar lätt och känner sig piggare under dagen. Man kan därmed inte säga exakt när man kommer att vakna. Skulle klockan inte hitta ett bra tillfälle att väcka personen så kommer man bli väckt vid den senaste tidpunkten man angivit, i det här fallet 07:00, så att man inte försover sig.
Dagens Nyheter skrev en artikel om den här klockan där de bland annat skrev:

”Nu har forskare från Wiens medicinska universitet, den europeiska sömnforskningsgruppen ”The Sies­ta Group” och det österrikiska forskningsinstitutet för artificiell intelligens utvärderat Boris Eis och Axel Ferros väckarklocka i en mycket seriös vetenskaplig studie och visat att den fungerar. ”

Så nu är den beställd. Detta är inte någon billig kopia utan det är Boris Eis och Axel Ferros kreation som är patenterad. Den kostade 216 euro med frakt vilket kan tyckas vara mycket för en väckarklocka, men det priset betalar jag mer än gärna om det betyder att jag kommer känna mig mer utvilad varje dag. Förrutom själva väckningsfunktionen så har den även andra trevliga finesser:

  • Man kan ladda ner mjukvaruuppdateringar från Axbo’s hemsida.
  • Klockan går att koppla till datorn för att se statistik över hur man har sovit.
  • Det går att använda två sensorer till klockan. Två personer kan med andra ord använda sig av klockan samtidigt, med egna tider, egna väckningssignaler, etc. Axbo har för tillfället en kampanj där de säljer paketet Axbo Limited som innehåller just två sensorer. Normalt sett ingår bara en sensor och extra sensorer kostar 400kr extra.
  • Insomningsfunktion med diverse rogivande och lugnande ljud som stängs av automatiskt så fort man har somnat.
  • För varje natt som klockan används lär den sig mer om personens sömnstadier vilket bidrar till att den blir mer och mer exakt ju mer man använder den.

Jag kommer att återkomma med recension av väckarklockan efter att jag har testat den ett par nätter.

16 svar på ”Sleepphase alarm clock”

Jag läste om denna klocka i DN för någon vecka sedan och blev mycket intresserad eftersom jag har samma besvär som du – sover tillräckligt men är seeeg på morgonen. Har väntat med att beställa den pga priset, men om jag hittar några fler som kan bekräfta att den verkligen fungerar så är den värd pengarna…lätt. Ser framemot dina erfarenheter av denna coola klocka!

fredrik, väntar fortfarande på klockan. förhoppningsvis så kommer den nu under den kommande veckan. 🙂

Läste på ett annat forum att frakten går med TNT. En kille missade att han skulle vara kontaktbar under dagen, så hans klocka hade legat och väntat några dagar hos TNT innan han hörde av sig. Men du kanske har koll på kollinummer och vet var ditt paket är?

Det där är precis vad jag skulle behöva!
Som sagt återkom gärna när du testat ett par dagar.

/Fredrik (också seg som en zombie på morgonen)

Som alla andra tjatat om. Uppdatera ASAP så fort du har någon kommentar att lämna kring produkten! 🙂

Hej igen! Jag har testat klockan nu i ungefär en veckas tid. Så snart kommer en recension. 🙂

Nu har det gått över en månad.. Jag vill veta om jag kan sluta ha dubbla väckarklockor eller om den inte fungerar öht?! 🙂

Vore kul med en recension ja!
Men jag har faktiskt också köpt en. På mig fungerar den bra. Dom flesta mornar så väcker den mig på ett betydligt mycket mjukare sätt än min vanliga (mobilen…).
Några mornar hittar den ingen ultimat tid och då väcker den en vid senaste klockslaget.

Man kan väl säga att det fortfarande gäller att man lägger sig någorlunda i tid för att det ska fungera. Lägger jag mig så jag sover minst 6 timmar+ så brukar det fungera bra.

Däremot kan jag tillägga att den fungerar riktigt dåligt på frugan, som man med hjälp av graferna man laddar över till datorn kan konstatera är väldigt stilla på nätterna och rör sig ytterst lite. Troligen därför den har svårt att beräkna någon bra tid för henne, även om den lyckas ibland.

Övrigt:
Det är lite svårt att motivera sig att gå upp när den ringer nära en halvtimme innan min senaste tid (i mitt fall 05.45). Även om man är hyfsat pigg så vill man åt den där extra halvtimmen i sängen.

Däremot så är den guld värd när det blir mera ”lagom”. För mig innebär 15 min extra på morgonen att man hinner fixa en ordentligt frukost, slippa stressa, kanske t.o.m. hinna kika lite på nyheterna eller dylikt = Mornarna blir BETYDLIGT lugnare och behagligare än innan.

Sen mailade till axbo och frågade om dom inte kunde lägga in en powernap-funktion i klockan och då meddelade dom att det är på gång och ska levereras under året! Funktionen ska gå att ladda ner från deras hemsida så alla befintliga kunder kan få ta del av den (och givetvis dom nya).

På det hela taget är jag nöjd med klockan, den gör oftast sitt jobb (i alla fall för mig) och får den dessutom en powernap-funktion så är den guld värd. Armbandet är inget man tänker på efter någon natt. Det sitter bekvämt och stör inte öht.
Den är helt enkelt en riktigt smart väckarklocka!

Dom få nackdelarna kan sammanfattas med:
Det krävs fortfarande en viss disciplin (om än betydligt mindre!) för att man ska gå upp när den ringer lång tid innan man ”måste” upp och man måste lägga sig någorlunda i tid för att det ska fungera. En annan nackdel är det höga priset.

jag ber så mycket om ursäkt … tiden har flugit iväg och jag har varit väldigt upptagen.

recension kommer. jag vet att jag har sagt detta tidigare men den kommer. 🙂

det var intressant att läsa anders kommentarer. många erfarenheter där känner jag igen.

Ingen fara.. Tänkte mer om den fungerade så dåligt att Jahknee somnat ifrån denna tråd helt o hållet.. hehe..

Hur skulle en powernap-funktion fungera då? & om man sover 6 timmar kan det fungera fast helt 8 timmar?.. Klockan ställer den in sig själv?

Bästa sättet att undvika om man vaknar ”förtidigt” är väl att ställa den så man inte ser displayen.. Fresten hur är tydligheten på displayen? Den ser väldigt tydlig ut på bilderna och stor?!

=)

/ Andreas

Angående powernap-funktionen antar jag att den helt enkelt känner av när man somnat och sedan väcker en vid första bästa tillfälle typ (: och någon senaste tid kanske 🙂

Glömde tillägga: Ja, displayen är ganska stor och tydlig. Den är dock halvgenomskinlig så det ser lite space-igt ut 😉

Får nog pröva ditt tips om att ställa den så man inte ser, för väääldigt lätt att ligga kvar annars 🙂

Känslan när man blir väckt av klockan är att man vaknar väldigt lätt och mjukt. Man vaknar ju inte klarvaken liksom, så frestelsen att ligga kvar finns där hur man än gör 😛 😉

Har också ett nyväckt intresse för denna klocka, har beställt en via Teknikmagasinet…

Skulle vara mycket intressant att höra om det är en pryl som blir en god vän på sikt, eller om den hamnat i garderoben… såg att du hade testat en golvmatta som väckarklocka nyligen, så axbo kanske inte var universallösningen man letar efter?

tacksam för kort kommentar 🙂

Jag har också en axbo sen en tid tillbaks och är fruktansvärt nöjd!
Har alltid varit noga med sömnen och sovit ca 8h varje natt men ändå varit seg och dåsig på morgonen. Men nu när axbon smeker igång en på morgonen så mår jag mycket bättre. Det finns en utförlig tråd på minhembio forumet för den som vill sätta in sig mer. Det var den tråden som fick mig att köpa.

Stängt för kommentering.