Kategorier
Datorhårdvara

LaCie Porsche desktop 250 GB


Tänkte ge mig på ett snabbtest av en extern USB-hårddisk från LaCie.

Kartong

Innehåll

I kartongen hittar vi utöver hårddisken en USB-kabel, en spänningsomvandlare, en installationshandbok och en CD med användarhandböcker och backup-mjukvara. Front- och bakpanelen på lådan är gjord i borstad metall, resten är lackat i en ganska tråkig mörkgrå nyans. På fronten hittar vi också en diskret orange diod, som lyser så fort disken är påslagen. Baktill finns kontakter för ström och USB samt en strömbrytare.

Jag testade att koppla in disken på en laptop med Windows XP, och hårddisken hittades genast. Disken är formaterad med FAT32, och rapporterar 232 GB ledigt utrymme. Själva hårddisken snurrar med 7200 rpm, och lådan stöder Hi-Speed USB 2.0 (480 Mbit/s) så hastigheten är helt okej. Man hör både när disken är igång och när den arbetar, men ljudet är på inget sätt störande.

LaCie skickar med sitt eget backup-program som kallas ”LaCie ’1-Click’ Backup”. Det är så enkelt det kan vara. Grundinställningen är att kopiera mappen ”Mina Dokument” till hårddisken, och nöjer man sig med det är det bara att klicka på ”OK”. Om man vill kan man inkludera mer än en mapp i backupen. Programmet minns vilka mappar du valt, så det räcker med att välja dessa en gång. Programmet har inget stöd för komprimering, lösenordsskydd, schemaläggning eller liknande utan kopierar verkligen bara mapparnas innehåll. En fördel med det är att det går ganska snabbt, 700 MB blandade filer tog inte ens fem minuter att föra över. För en total datornovis kan det kännas som ett trevligt alternativ att bara behöva klicka på ’OK’ utan att behöva göra några inställningar över huvud taget.

Kablarna kunde verkligen vara bättre. Kabeln från disken till spänningsomvandlaren känns kort, den är ungefär en meter lång. Sladden från omvandlaren till vägguttaget är ca 1,5 meter lång. Totallängden på kabeln är lagom, men tyvärr hamnar själva omvandlaren lite dumt till. Du tvingas ställa hårddisken långt bak på skrivbordet om du vill slippa att omvandlaren hänger i sladden från disken. USB-kabeln var rent ut sagt fånigt kort, 50 cm.

Fördelar:

  • Hyggligt snabb
  • Tyst
  • Enkel att använda även för nybörjare

Nackdelar:

  • Konstiga kablar
  • Backup-progammet tillför inte speciellt mycket

4 svar på ”LaCie Porsche desktop 250 GB”

Alltid kul att läsa tester av teknikprylar. Själv kör jag med en Seagate External FW/USB ST3400601CB 16MB 400GB. Den är överfull. Så 250GB är lite lite för min del. Den har också en backupfunktion. Fördelen med den är att den går att starta med ett tryck på strömknappen (håller man in strömknappen, startar/stoppar man disken). Är mycket nöjd med den disken, valet föll på den för att jag ville ha en disk som hade både FireWire och USB.

Känner du för att göra inlägg om dina prylar så registrera dig så kan jag ge dig publiseringsrättigheter. Egentestade prylar är alltid intressant att läsa om. 🙂

Hejsan! :)..

Tänkte bara säga att din ”nya” gps låser på olika satellitnummer har nog att göra mer med vad gps:en förväntar sig at se vid just den tidpunkten än vad den faktiskt ser 🙂 Men vore ju trevligt att veta hur den fungerar irl!?..

Men kör med min gamla Globalsat 308 BT till Tytn som är en mycket trevlig bekantskap :D..
Men Tomtom 6 verkar krångla med BT gps:er.. Kanske Daniel vet mer om detta?

Ha en god afton! 😀

/ Andreas

Vad hände där nu då.. Jag som tryckte på kommentera när jag läste artikeln om GPS & 3600? 😉 Sorry jag måste gjort något fel..

Stängt för kommentering.