Kategorier
Datorhårdvara

Fujitsu-Siemens Amilo PRO V3205 – del 2

Här kommer några första intryck av hur datorn är. Jag kommer att fylla på med fler inlägg allt eftersom jag hittar andra detaljer som är värda att kommentera.

Design
Dator ser faktiskt ganska ful ut på bild – tack och lov ser den bättre ut i verkligheten. Små detaljer som diskreta snabbknappar och en tunn, blank list under tangentbordet får den att se ganska clean ut – och dyrare än vad den är. Magnesiumlocket är lackat med något underligt mellanting av blank och matt färg. Snyggt, men det suger verkligen åt sig fingeravtryck! Resten av datorn är inte lika känslig, men varenda fingeravtryck syns och gör att det snabbt ser kladdigt ut. I övrigt blev jag faktiskt förvånad över hur stabil den känns trots den låga vikten. Jag tror att den kommer tåla att bäras runt på dagligen.

Användning
Skärm
12.1″ är inte stort, och det var jag medveten om när jag letade dator. Jag skulle inte vilja t.ex. sitta och redigera bilder utan att använda en extern skärm. Men för det jag ska ha den till (skriva, skypa, surfa, programmera, beräkna etc) är den alldeles utmärkt. 30% fler pixlar än på min gamla laptop (1280 x 800 mot 1024 x 768) gör större skillnad än jag trodde. Skärmen har blank yta, vilket ökar kontrasten och är behagligt för ögonen. Det finns också en ljussensor som automatiskt ställer in ljusstyrkan efter det omgivande ljuset (fungerar mycket bra!). Det enda jag kan klaga på är ljusstyrkan -lite mer kräm i maxläget hade inte skadat. Vill du koppla in en extern skärm klarar datorn en upplösning upp till 1600 x 1200 i 32 bitars färg.

Tangentbord och touchpad
Det här är datorns svagaste punkt. Storleken är helt okej, jag har inte så tjocka fingar. Slaglängden är lagom, och det väsnas inte heller. Däremot sviktar hela tangentbordet när man skriver på det, och då är jag inte hårdhänt med det! Effekten blir värre ju närmare tangentbordets mitt man är, och det blir lite irriterande eftersom man upplever att mittentangenterna blir märkbart ”svampigare” än övriga tangenter. Det här är dessutom det enda som drar ner det i övrigt solida intrycket.
Touchpaden sitter bra placerad och är i widescreen-format (finns faktiskt vissa laptops med olika format på skärm och touchpad…). Finns inte mycket mer att säga om den.

Prestanda
Jag har inte gjort några mätningar utan tänkte mest skriva om min högst subjektiva uppfattning. Ska vi se till ren ”kontorsprestanda” så kan man sammanfatta det som att allt går snabbt. Datorn startar snabbt, programmen startar ännu snabbare, tunga hemsidor med mycket flashgrafik rullar på utan problem och så vidare. Vill du däremot spela spel på datorn ska du leta efter en annan laptop. Grafikkortet har stöd för 3D, men absolut inte på den nivå som krävs för moderna spel!
Batteritiden verkar faktiskt stämma riktigt bra för det jag ska ha den till. Sitter du och surfar, mailar, skriver lite etc. så räcker batteriet utan problem i minst tre timmar. WLAN-kortet har imponerat på mig med att ha bättre mottagning än mitt gamla kort (med extern antenn), samt att anslutningen är mycket stabilare vid de tillfällen när signalen är svag.

Anslutningar
Det enda som saknas är IR. Jag behöver det inte, så det kvittar mig. Bland det jag faktiskt behöver är DVI-I / VGA (adapter medföljer), S-video, WiFi, Bluetooth V2.0, in- och utgång för ljud, en 4-in-1 kortläsare och USB. 4 USB-portar finns, och de sitter intelligent nog utspridda på tre kanter.
Sen finns vissa saker som jag inte kommer använda speciellt ofta: Firewire 400, Expresscard 34/54, LAN, Modem, Laptoplås och SPIDF. SPDIF är extra kul för dem som vill koppla datorn till surroundrecievern när de ser på film.

Operativsystem
Windows XP Pro SP2 följer med datorn, men det är ju knappast intressant att läsa om. Istället kommer jag att skriva lite om några alternativ till XP – dels Vista, men en lite oväntad kandidat också. Mer om det i nästa inlägg!

5 svar på ”Fujitsu-Siemens Amilo PRO V3205 – del 2”

Även om jag inte ens är i tankarna att köpa en Fujitsu-Siemens, ska jag köpa en bärbar idagens lägen blir det nog en MacBook Pro (något dyrare dock), så är det alltid lika kul att läsa om andra upplevelser av tekniska prylar. 🙂

tjenare!

jag håller på med en artikel i metro teknik om wii, och i synnerhet chippade sådana?

bor du i stockholmsområdet, och skulle du i så fall vilja ställa upp på en intervju? bor du utanför stockholm kanske en telefonare duger.

hör av dig snarast
rikard ljungqvist
0704625892

Hej,

Är lite intresserad av denna FS Amilo Pro V3205 och såg att du skrev om den här. Hur är det med ljudnivån på den? Jag/vi har haft en Acer sedan tidigare och det ljudet vill jag inte köpa på mig igen, så jag vore tacksam för ett utlåtande.

Mvh, Per

Hej Per!

Nu när jag sitter och svarar på din fråga, så måste jag lägga örat mot datorn för att höra att den är igång. Gör man något mer krävande med datorn så varvar fläkten givetvis upp, men jag tycker inte att den ljudnivån någonsin blivit störande. DVD-brännaren hörs när den används, den ljudnivån är varken högre eller tystare jämfört med andra laptops jag använt.

Sammanfattningsvis tycker jag att den är tystare än de flesta laptops, och jag tror inte att du skulle uppleva ljudnivån som ett problem. Hoppas du fått svar på din fråga!

MVH
Rasmus

Stängt för kommentering.