Kategorier
Internetsidor/weblänkar Programvara/applikationer

Microsoft har köpt Sveriges ”Ja” till OOXML


En kompis tipsade idag om Marcus Rejås blogg där han igår skrev om hur SIS har sålt Sveriges röst rörande OOXML.

För er som inte vet vad OOXML är så är det Microsofts nya ”öppna” office dokumentformat. Fler och fler myndigheter har som krav att dokument skall gå att öppna i vilket program som helst och det har som ni vet inte gått hittills. Detta är alltså Microsofts nya dokumentformat som enligt dem själva skall vara öppet. De har fått hård kritik från open source världen som säger att inte dokumentet är så bra och gulligt som Microsoft påstår. Arstdesign tar upp kritik mot Microsofts nya standard på ett konstruktivt sätt.

Det som är skrämmande är det Marcus skrev, Citat:

”Nåväl, det var 7 nya företag, så om jag kom dit så skulle det vara en röst till. I så här pass små grupper är en röst väldigt viktig. Jag beslutade mig för att betala 17 000 ur egen ficka för att få rösta. Jag visste även att det var flera med samma intresse som mig som skulle göra samma sak så vi hade en bra chans, det såg ut att gå vägen.

Väl på mötet bokstavligen vällde det in personer. Jag blev väldigt osäker. Vilka var det som kom? Det stod klart när de presenterat sig att vi inte hade en chans. Det skulle bli ett “Ja”. Väldigt många av de som kom är Microsoft Partners (Se nedan). Det skulle visa sig att det var förutom oss 23 nya medlemmar precis innan mötet.

Det blev ett sorl i rummet och ansvariga längst fram såg bekymrade ut. Johan Westman, teknisk talesman på IBM, reste sig upp och sade att IBM inte ställde upp på denna fars och meddelade att han lämnar mötet. Straxt därefter gjorde jag och några till samma sak.”

Titta sedan igenom listan på de som röstade. Nästan alla är Microsoft partners….

Även IDG och OS2World skrivit om detta.

Uppdaterad 070828 12:05: Lagt till en länk till Arstdesign som kritiserats OOXML på ett konstruktivt sätt. En lista på de som var deltagande har även lagt till.

Uppdaterad 070828 13:05: IDG har också publicerat listan på de som var med och röstade.

Uppdaterad 070829: Idg har uppdaterat med mer information här och här.

Av Daniel

Det är jag som är Daniel. Jag är 29år och bor i en mellanstor stad i Sverige. Jag har jobbat i IT branshen sedan jag gick ut skolan! Jag har alltid varit intresserad av teknik. Från min första C64 till Amiga och PC! Senaste projektet är en Intel Core2 Duo som kommer nämnas här när delarna dimper ner.
Tanken med denna bloggen är att jag skall skriva om hårdvara och mjukvara som jag testat. Jag kommer även skriva om andra saker som intresserar mig som t.ex. ekonomi och företagande, men det blir längre fram.

Känner du att du kan tillföra något så hör av dig. Jag ser gärna att det finns fler skribenter som vill skriva om prylar, mjukvara eller film som du själv har testat eller sett.

Ett svar på ”Microsoft har köpt Sveriges ”Ja” till OOXML”

Stängt för kommentering.