Kategorier
Mobiltelefon Prylar

iPhone ur en WM användares synvinkel

Jag har haft Windows Mobile telefoner i ca 4-5 år och är nöjd med det operativsystemet. Enda nackdelen enligt mig är att gränssnittet är lite väl plottrigt. Jag hade egentligen tänkt vänta med att köpa en ny telefon tills Windows Mobile 7 släpps men nu gick min telefon sönder och jag kände för att pröva något helt nytt. Och valet föll på en iPhone. Nu, en vecka efter att jag fick min iPhone, så tänkte jag skriva en kort recension för att lyfta fram iPhone’s för- och nackdelar.

Många gnäller på iPhones batteritid men jag tycker inte den är så dålig. När telefonen varnade för att jag hade 20% batteritid kvar så hade jag haft igång min telefon 36 timmar med wlan påslaget hela tiden. Under denna period använde jag telefonen i ca 3h och 30min (spel, surfa, mail, osv). Det är helt ok enligt mig. Dock ett stort minus för det fastlödda batteriet. Det finns batterier att köpa men då måste lödkolven fram.

Gränssnittet behöver förmodligen ingen närmare presentation. Den är otroligt bra och snygg och allt känns väldigt logiskt. Allt finns helt enkelt där man tror det ska finnas.

Wlan hanteringen på iPhone är väldigt bra. Telefonen kommer ihåg dina senast använda accesspunkter och kopplar automatiskt upp dig på den med bäst signal. Man tänker inte ens på att wlan är påslaget och du behöver aldrig göra något. Underbart! Värt att nämna är att iPhone alltid försöker med Wlan anslutningen först för datatrafik. Finns det inget Wlan tillgängligt så försöker den därefter med GPRS. Allt sker helt automatiskt.

Det är en fröjd att kolla sin epost med den medföljande applikationen. De flesta telefoner har stöd för epost men man låter oftast bli att använda den funktionen då de är bökiga att använda. Jag insåg faktiskt häromdagen att jag inte hade använt min normala epostklient eftersom jag enbart hade använt iPhone’s epostklient hela veckan.

Appstore är ett stort plus med iphone. Det finns i dagsläget över 25.000 spel och program att ladda ner varav många är gratis. Att köpa, ladda ner och installera via iTunes är otroligt smidigt. Du kan även ladda ner och installera via Appstore applikationen som finns i telefonen. Några bra program är Geodefence Lite (gratis), Google Earth (gratis), Skype (gratis), Hitta.se (gratis), TV.nu (gratis), Wikipanion (gratis), Removem (gratis), Multiconvert (gratis), Fieldrunners (22kr), och Enigmo (7kr).

Samtidigt så måste man anmärka på att Apple styr programmutbudet med järnhand och de allra intressantaste och mest användbara programmen finns ej på Appstore. T.ex så saknar jag ett program som visar dagens kalenderaktiviteter på direkt på skärmen när man knäpper på telefonen. Nu måste man låsa upp telefonen och gå in i kalendern. Det finns ett program som heter Intelliscreen som löser detta. Men apple har ej godkänt applikationen av någon anledning (förmodligen för att det körs i bakgrunden). Riktigt dåligt. Därmed kommer vi in på program som körs i bakgrunden.

Apple tillåter helt enkelt inte att program körs i bakgrunden, bakgrundsprocesser. Skälet till detta är att Apple vill skydda oss användare från att dåligt skrivna program suger slut på batteriet. Enligt mig är det ett ganska larvigt skäl. Varför inte låta oss användare bestämma detta själva? Märker man att batteritiden helt plötsligt inte är som den brukar så brukar man ganska lätt kunna gissa sig till vilket program det är som krånglar.

Bluetooth finns inte mycket att säga om förrutom att Apple även har begränsat denna del. Den går enbart att använda med headsets. Dåligt.

Du kan inte spela in video med telefonen vilket är lite tråkigt. I OS 3.0 så kommer det stöd för videoinspelning men det är oklart om detta kommer att fungera med dagens iPhone modeller. Risken finns att de låter enbart den kommande modellen få videoinspelning för att använda det som försäljningsargument.

OS uppdateringarna är ett stort plus med telefonen. Det finns få telefoner där tillverkaren lägger ner tid på att utveckla nya funktioner till redan existerande modeller. I juni släpps iPhone OS 3.0 där stöd för videoinspelning, mms, copy and paste, turn by turn navigation, A2dp bluetooth, landscape SMS och Push kommer till de nuvarande telefonerna (förrutom ca tusen nya API’er för utvecklare). Min telefon kom med version 2.2. Jag uppgraderade till 2.2.1 och det gick helt utan problem. Alla mina installerade program, inställningar, etc, var kvar efter uppgraderingen.

Annat som kan vara bra att känna till är att den senaste versionen (2.2.1) i dagsläget inte går att låsa upp (operatörslåsningen). Den går dock att jailbreaka.

Sammanfattningsvis så kan jag säga att jag är väldigt nöjd med min iPhone. Den är väldigt rolig att leka med och man spendererar lätt en hel del tid på den. Den har dock några stora brister och därför kommer den inte få högsta betyg av mig. Skulle bara Apple släppa greppet lite grann och inte idiotförklara oss användare så skulle detta vara den ultimata telefonen. Kan jag tänka mig att köpa en ny iPhone? Absolut.

Fördelar

 • Appstore
 • Gränssnittet
 • Design
 • Wlan hanteringen
 • Eposthanteringen
 • OS uppdateringarna

Nackdelar

 • Bluetooth (går bara att använda till headsets)
 • Du kan bara installera program som apple har godkänt (alternativet är att jailbreaka den)
 • Ingen videoinspelning (oklart om nuvarande modeller får detta genom OS 3.0)
 • Bara ett program åt gången kan köras
 • Batteriet går inte att byta på ett enkelt sätt
 • Stöder ej Flash (ett plus enligt vissa)