Kategorier
Datorhårdvara

EIZO S2431W – mini review

Beställde skärmen, svarta varianten (s2431wk) från Eizo i söndags kväll för 6.813kr, skärmen kom fram på tisdagen.
Skärmen kommer färdigmonterad (man behöver inte montera något), och med lite tillbehör.
Den har en smart kabelsamlare i baksidan av foten för sladdarna.
Skärmen ser bra ut tycker jag – extremt sparsmakad design, och den känns välbyggd.
Jag gillar att kanterna runt skärmen är smala och inte har något som drar uppmärksamhet till sig, som fet logga eller nåt. Cleant.
[På mina foton nedan hade jag ännu inte tagit bort klisterlappen som sitter på vid leverans]

Detta följer med i lådan:

*VGA kabel
*DVI kabel
*USB kabel (för att koppla till datorn, så att man kan styra skärmen via det medföljande programmet Screenmanager. Skärmen fungeran även som USB-hubb (2 uttag, som dock är på undersidan på baksidan, så dom är nog bäst för USB-prylar som man inte kopplar i och ur dagligen..)
*Strömkabel
*EIZO LCD utility disc, CD med manual och info.

*Installationshandbok.
*3.5 Audio-kabel, om man vill koppla något till de inbyggda högtalarna.

Bara att plocka upp och koppla in.

Eizos Produktsida: http://www.eizo.se/eizo/smpage.fwx?…mp;PRODUCT=1626

Så Vad tycker man?
Bilden är helt fantastiskt mycket bättre än min 19″ CRT som står bredvid.

*Ingen backlightbleeding som märks, förutom när man bootar upp datorn – ’innan det blir bild’ – så är den lite bleeding i vänstra hörnen, men som sagt – syns absolut inte när skärmen är igång.
*Betraktningsvinkeln är mkt bra.

(Den blå power-indikatorn som lyser på bilderna kan man enkelt ’stänga av’ via skärmens meny om man tycker den är distraherande – man märker att Eizo tänker sig grafiker mm som kunder)

*Helt jämna färger över hela ytan. Photoshop gillar den här skärmen. Speciellt efter att ha laddat färgprofilerna som föjde med skivan…
*Klonade bilden med min crt och körde ett stoppur – Eizon är ca 20ms efter.

*Har inte spelat nåt spel än, för skärmen är kopplad till ”gamla” datorn, den nya sätts ihop imorn, och då kan jag rapportera hur den funkar i tex CS:S och så…..

När det gäller färger graderingar ser det mycket bra ut redan från fabrik, men om man bara tar sig ett ögonblick att ställa in lite själv, kan man få det exakt som man vill.
Jag jobbar i photoshop, så jag behöver mjuka övergångar och exakta färger. Jag kör nu med den medföljande färgprofilen för 6500K och gamma 2.2.

På sidan som är avfotad i bilden under kan jag se skillnad på varje ton:

( http://tft.vanity.dk/monitorTest_scale.html )

Fler gradienter:

De här är de inställningar i Eizo Screenmanager som ger mjukast gradienter, och bäst färger. (men en aning mjuk kontrast för vissa bilder) Obs. personlig åsikt.

Vill man däremot ha lite mer ”punch” i bilden, är det bara att höja gamma till 2.2, eller använda något av de andra bildlägena.

De lägen som finns är ’text mode, ’picture mode’, movie mode’, ’custom mode’ och ’sRGB mode’. De är inställningsbara, och är lätta att växla mellan. (knapptryckning på skärmen, eller val genom Screenmanager, som sköter skärmen via USB – toppen.)

<Subpixel story>
EDIT1: En ”stuck” rosa subpixel nära ena hörnet – men inget som stör jättemycket (syns bara mot ljus bakgrund). Skulle jag få fel på två subpixlar till inom 5 år, får jag en ny skärm av Eizo.

EDIT2: Helt sjukt. Jag ”masserade” den fastnade pixeln lite med ett suddgummi instoppad i en kalling, samtidigt som jag körde jscreenfix över pixeln, och nu har den förvunnit. Jag såg den blinka till några gånger och försvinna. Hahahaha. Den kanske kommer tillbaka igen senare, men iallafall!

EDIT3: Jaja, efter att skärmen stått avstängd dyker den lilla subpixeln upp igen. Jag kan få bort den varenda gång, men det är bökigt att hålla på, så jag lever med den – den stör bara om man verkligen tittar noga. Tänker inte låta mig bli übernörd på den.

EDIT4: Ha ! Pixeln försvinner när skärmen stått på ett tag. Det verkar som om det är en morgontrött subpixel som kommer igång lite senare än de andra. Helt OK med mig.

EDIT5. Japp – det är inte en ”stuck pixel” -det är en ”trött pixel”. Den blir normal först nån timme efter att den vaknat.
</subpixel story>

OMG.
Okej, nu har jag tittad på en del HD-film och jag är alldeles förstummad.
Jag har inte sett på HD-film tidigare så min åsikt här är väl ganska värdelös eftersom jag inte har något att jämföra med, men jag kan väl sammanfatta det hela med att jag fortfarande inte ångrar att jag köpt skärmen. 🙂
Lite ljus smiter in vid hörnen vid svart helskärm, men ytterst lite, och filmen är extremt skarp och utan hackighet.

———————————————-

Nu har jag spelat rätt mycket med skärmen och kan intyga att det funkar bra. Det är ju inte riktigt som att spela med en CRT, som ’flyter’ på lite mjukare – men det funkar bra.
Det är en omställning att spela på en stor 24″ också.
CS:S funkar utmärkt i 1920×1200 t.ex, med vertical sync på är det riktigt mjukt, men jag kör med vertical sync off nu – för spelet blir lite ’alertare’ och reagerar bättre.
Har inget snabbare spel att testa direkt tyvärr, är lätt allergisk mot bilspel t.ex. , men kom med förslag så kanske jag kan testa……

mer info kommer……………

/Manhog

Av Daniel

Det är jag som är Daniel. Jag är 29år och bor i en mellanstor stad i Sverige. Jag har jobbat i IT branshen sedan jag gick ut skolan! Jag har alltid varit intresserad av teknik. Från min första C64 till Amiga och PC! Senaste projektet är en Intel Core2 Duo som kommer nämnas här när delarna dimper ner.
Tanken med denna bloggen är att jag skall skriva om hårdvara och mjukvara som jag testat. Jag kommer även skriva om andra saker som intresserar mig som t.ex. ekonomi och företagande, men det blir längre fram.

Känner du att du kan tillföra något så hör av dig. Jag ser gärna att det finns fler skribenter som vill skriva om prylar, mjukvara eller film som du själv har testat eller sett.