Kategorier
Datorhårdvara

Bubba – The Mini Server – Recention

Under en tid har jag haft en Bubba – Mini Server hemma för testning.


Det är en väldigt liten och smidig nätverksdisk med många möjligheter som drivs på en linuxkärna. Den är inte mycket större än en 3,5″ disk. Du kan köra filserver (naturligtvis), printserver, torrentserver och hämta mail från POP konton.

Det är en tyst aluminium låda som går att köpa utan eller färdig med hårddisk, där du kan välja olika storlekar.
Drivs med en 200Mhz ARM9 processor med 128Mb internt RAM. Den drar väldigt lite ström, endast 10W enligt eXcito.

Jag såg fram emot att få sätta klorna i denna ordentligt, av flera skäl, ena för att jag ville ha en nätverksdisk, printserver (till USB skrivare), torrentserver och en egen liten otymplig webserver.
Jag är lite av en egenlärd linuxknackare och därför tänkte jag woppie, en nätverksdisk färdig med linux.
Annars kan man ju alltid programmera om WDs hårddiskar också till att gå på egen linuxdist.
Man får en väldigt bra kontroll på vad som händer och vad som körs när linux ligger i grunden.
Men mina förhoppningar var för stora.
Direkt så testade jag de saker som de gjorde reklam för, vilket naturligtvis funkade utan några problem.
Men sedan kom vi till det jag helst ville, och det var att köra en apache/mysql server som jag skulle kunna bära med mig.
Problemet var vilket jag borde förstått, att processorn klarade inte av det.
Direkt efter installering av mysql så började jag testa och det fungerar, men hjälp vilken tid det tog.
Hela servern ser ut att hänga sig… sedan kommer den igång.
Jag började genast att felsöka i linuxen och hittade inga fel, mer än att CPU stod i 100% såfort jag gjorde mysql frågor. Och de behövde inte vara avancerade.
Först tänkte jag att jag måste göra nåt fel, men efter att konsulterat en vän som inte vet att det finns annat än linux till datorer, kom fram till att den troligen är för vek att kunna hantera nyare versioner av MySQL server.
Orken att labba mer dog där, det kanske går att få MySQL att fungera smärtfritt

Där föll mina förhoppningar om att köra en webbserver eller ens en mailserver på en liten portable nätverksdisk.

Mitt omdöme här skuggas lite av min besvikelse att kunna använda den till lite mer avancerade saker. En nackdel är att det just nu bara är stöd för IDE hårddiskar och inte SATA, och kanske en lite vek processor, men det brukar inte vara bättre i dessa
fläktlösa små produkter.

Men ser man till vad den är utvecklad att göra så är detta en bra produkt.
De saker som är riktigt bra är:

* Den går köpa utan hårddisk.

* Den är oerhört liten och strömsnål.

* Den rullar på en linuxdist som går att fila på om man har lust.

4 svar på ”Bubba – The Mini Server – Recention”

Synd att den inte orkade MySQL!

Själv sitter jag och väntar på att det ska bli något vettigare pris på denna: http://www.via.com.tw/en/products/embedded/artigo/ vilket jag väl får vänta på. Tänkte slänga in Linux på den och ha som backup-/fil-/web- och MySQL-server för små saker. Den har ju iaf en 1GHz CPU så den borde om inte annat klara MySQL lite bättre.

Hej

Har du något tips om man vill ha en ’som bubba’ men som ska orka gå som server?

Stängt för kommentering.