10 milstolpar i laserskrivaren utveckling – världen gick också framåt
För i dagarna 25 år sedan inleddes en ny era på all världens kontor och i hemmen.
- HPs första LaserJet
HP lanserade Laserjetskrivaren. Det var 1984, det år som i drygt 40 år kommit att symbolisera politisk diktatur och total brist på yttrandefrihet. Men det var ett ljust och glädjerikt år med stigande konjunktur och feststämning i luften.
Bara en sådan sak som att bröderna Herrey dansade sig till seger i Eurovision Song Contest med Diggi-loo-diggi-ley och att Sverige vann EM i damfotboll. Detta hände också i maj, när LaserJet Classic demokratiserade möjligheterna att skriva ut dokument. På sommaren utfördes sedan den första hjärttransplantationen i Sverige. Det är faktiskt ett kvarts sekel sedan.
- LaserJet II
Nästa milstolpe är 1987. Detta år, i mars, lanseras LaserJet II och nu blir laserskrivare på allvar en massmarknadsprodukt. En ny funktion var att de utskrivna papperen kom ut i rätt ordning. Tidigare var användarna vana vid att sortera utskrifterna för hand.
Massmarknaden tog fart även på andra områden – TV3 startade sina sändningar 1987 och introducerade reklam-TV. Detta var också året då vi i Sverige fick den nya hundralappen med Carl von Linné. Och Patrik Sjöberg satte världsrekord i höjdhopp inomhus med 2,41. Ett resultat som ingen varit i närheten av efter honom.
- LaserJet III
Den tredje milstolpen är helt logiskt LaserJet III, i mars 1990, ett genombrott för högre upplösning och, mycket nyskapande, möjlighet att skriva ut med skalbara teckensnitt, alltså olika stora bokstäver.
Ett annat genombrott det året var när Mikael Reuterswärd och Oskar Kihlborg blev de första svenskarna att bestiga Mount Everest. Nelson Mandela frigavs efter 27 år i fängelse.
- LaserJet IIISi
När LaserJet IIISi presenterades i mars 1991 fick världen se den första nätverksskrivaren, med printservern Jet Direct och inbyggt PostScript. Det moderna kontoret blev modernt på riktigt.
Nätverk på hög nivå började byggas när Sverige 1991 beslutade ansöka om medlemskap i EG. Och på internet skapades den första webbplatsen i augusti. Fildelning var inte ens påtänkt – cd-spelaren var årets julklapp.
- JetAdmin
I april 1993 lanserade HP JetAdmin, en programvara med vars hjälp ett nätverk kunde övervakas från en enda punkt.
- LaserJet 4L
Och i maj introducerade HP en ny minnesteknik i skrivarna, MEt, Memory Enhancement technology. Den då aktuella skrivarmodellen, LaserJet 4L, var också världens första med energisparläge.
1993 var också året då Sverige införde ett nytt nätverk på vårdområdet, husläkarsystemet. Televerket blev bolaget Telia och samerna fick sitt eget parlament, sametinget och höll sitt första val.
- Color LaserJet
I september 1994 var det dags för nästa stora innovation från HP – den första färglaserskrivaren, Color LaserJet.
Det här året var det Postverkets tur att bli bolaget Posten. Sverige tog OS-guld i ishockey i Lillehammer och riksdagen beslutade att Sverige verkligen skulle bli medlem i den europeiska gemenskapen – som nu hette EU.
- LaserJet 4000
Med LaserJet 4000 introducerade HP i november 1997 en rad nya tekniker, bland andra JetSend som låter skrivare kommunicera direkt med varandra, med skannrar och så vidare. Det var också den första skrivaren med snabbstart, också ett steg mot mindre miljöslitage. Och den klarade 1200 dpi-utskrifter utan att ge avkall på hastigheten.
Det här året klev Sverige också fram ur skuggorna på det kulinariska området när Mathias Dahlgren vann kock-VM. Pernilla Wiberg tog Sveriges första medalj i störtlopp, också ett genombrott.
- LaserJet 3100
I mars 1998 kom ett nytt verkligt betydelsefullt genombrott från HP – LaserJet 3100 var den första allt-i-ettlaserskrivaren för massmarknaden.
Det året var Stockholm Europas kulturhuvudstad. Personuppgiftslagen (PUL) trädde i kraft. Regeringen gav tillstånd till digitala TV-sändningar. Och Säpo slutade äntligen med olaglig åsiktsregistrering
- LaserJet 1018
HP stärkte ytterligare sitt grepp om skrivarmarknaden genom att i april 2006 presentera LaserJet 1018, den minsta laserskrivaren på marknaden.
Samma månad fyllde kung Carl XVI Gustaf 60 år. I oktober samma år valdes Fredrik Reinfeldt till Sveriges nye statsminister. I december blev Christer Fuglesang den förste svensken i rymden.
4 svar på ”10 milstolpar i laserskrivaren utveckling – världen gick också framåt”
Hmm, minns de gamla HP LaserJet 4 vi hade i högstadiet.. Kunde ju skriva ut snygga grafiska utskrifter på Cindy Crawford ;).. I S/V så klart!
Men jag undrar.. Har verkligen Pernilla Wahlgren tagit medalj i störtlopp? Pernilla wiberg däremot.. Hon kunde åka skidor hon 😉
Alltid trevligt och läsa om lite nostalgi.. Funderar på om jag ska ta fram min Amiga 500. 😀
Ha en trevlig afton
Hej Prylogi!
Jag heter Sara och jobbar på Needish.com i Santiago. Man skulle kunna säga att Needish är som en mix av Blocket, Eniro och Twitter, en bra sådan!
”Marknaden där personer och företag hjälper och hittar varandra” sammanfattar sajten ganska bra.
Efter 18 månader live i vår test-marknad Chile har vi över 100 000 registerade användare, över 10 000 företag och över en miljon unika besökare i månaden.
Just nu håller vi på att lansera denna tjänst i Sverige och det är bland annat det jag jobbar med.
Jag undrar om du är intresserad av att kolla in Needish, och om du tycker det verkar vara en bra idé skriva om oss.
Kolla gärna in på http://www.needish.com och bilda dig en egen uppfattning. Ett tips är att registrera sig som boende i Chile för att se hur alla funktioner används i större volymer.
Om du är intresserad eller vill veta mer om sajten, maila mig.
Med vänliga hälsningar
Sara Hjertonsson-Sandén
I am really thankful to this topic because it really gives up to date information ”.’
Tack för en informativ och bra inlägg! Keep up the good work 😉